Tajemství úspěchu, magické to zaříkávadlo

Pro někoho je to zlatá medaile, pro někoho pozice ve firmě, pro někoho první krůčky jeho či její ratolesti. Všichni však jakýsi úspěch zažíváme dnes a denně a to nemusíme být zrovna člen vrcholového managementu. Filosofujme tedy!

Co je to úspěch? Magické to slovo, kterým se mnozí zaklínají a ti zbylí je za něj proklínají. Co je ta věc, ten pocit, po němž všichni tak moc lačníme. Je vůbec reálný? Můžeme ho s něčím srovnat?

To co je o úspěchu napsáno v jedné nejmenované internetové encyklopedii (začíná na W) zní následovně.

Úspěch je pozitivní výsledek snahy jednotlivce nebo skupiny o dosažení určitého cíle. Úspěch znamená úplné, nebo alespoň částečné dosažení plánovaného cíle. Opakem úspěchu je neúspěch.

To je docela kratičká „definice“ a také poměrně příkrá, musí se dodat. Dvakrát se nám tu opakovaly cíle a jednou byly dokonce plánované. Ale to, co je pro mě samotného v celém tom minulém odstavečku nejdůležitější, ten takzvaný merit věci, to, o co se tu budu plánovaně opírat a opakovat se, je ono slovo pozitivní.

Úspěch je prostě pozitivní a celé to mé následující „filosofování“ by se tak mělo nést na vlně pozitivního smýšlení a řečnění. Až se mi i chtělo napsat, že budu na vlně positivismu, to bych už ale trochu přestřelil a tak nechám onu „positivní filosofii“ Augusta Comta zase odpočívat.

Ona internetová encyklopedie však svůj výklad slova úspěch ještě dále trošku rozvádí a specifikuje.

Úspěch prý může být relativní v čase. To, co se jevilo, jako úspěšné se může během času změnit na neúspěšné a zase naopak. Další velmi důležitý, a pro mě znovu velmi podstatný element slova úspěch, je následující poznatek. Úspěch je subjektivní. To, co pro jednoho znamená obrovský úspěch je pro druhého nic, či dokonce neúspěch a tak to opět funguje i v obráceném gardu.

Onu pomyslnou korunu celému tomu internetovému výkladu slova úspěch nasazuje poslední věta. Posuzování úspěšnosti není nikdy zcela absolutní a vždy záleží na hledisku pozorovatele a na celkové společenské situaci.

Tak a je to! Toliko výklad internetové studnice moudrosti, spasitelky mnohých líných studentů.

Z různých sdělovacích prostředků, internetu a společenských sítí jsme dnes a denně masírování tím, jak by ten skutečný úspěch měl vypadat. Dost často jsme pak konfrontováni s obrazy úspěšných a bohatých manažerů a manažerek, podnikatelů a podnikatelek či jiných movitých businessmanů. Není se pak co divit, že onen bájný „veleúspěch“ je velmi často neoddělitelně spojován s tloušťkou peněženky, výší bankovního konta či počtem soukromých tryskáčů a luxusních vil na Bahamách. Úspěšný rovná se bohatý a bohatý rovná se úspěšný? Tak to ale rozhodně není. Tedy alespoň dle mého názoru.

Když už jsem zmínil ony sociální sítě, tak to je také kapitolka sama pro sebe, co se prezentování úspěchů týče. Na každé takové síti člověk nastavuje svou tvář, tak jak on sám chce, aby ta tvář byla viděna a vnímána ostatními, přáteli, známými, atd. I v tomto virtuálním prostředí tak jistým způsobem dochází ke zkreslení úspěchu, jeho četnosti a dejme tomu i velikosti. V dnešní době žádný tichošlápek díru do světa neudělá, respektive jen velmi těžko a tak je třeba jisté i drobné úspěchy trošku přifouknout, přibarvit, dát jim šmrnc, či určitý punc velikosti. Lidé pohybující se v tomto prostředí si zkrátka sami o sobě vytvoří obraz, který pak dávají světu na odiv. Fotky, statusy, sdílení, počet přátel, počet sledujících, to vše mohou být mocné zbraně internetové image. Nyní se vám může zdát, že můj „filosofický“ patos na téma úspěch se mění na filipiku proti sociálním sítím a tím jak zkreslené informace a polopravdy na nich jsou jejími uživateli podkládány.

Končím tak raději hanění této sféry internetu a přejdu k věci, proč jsem o sociálních sítích začal. Lidé se totiž velmi rádi mezi sebou porovnávají, poměřují a soutěží a úspěch se tak dost často nevědomky může stát škálou či jednotkou takovýchto klání. Člověk také velmi nerad prohrává nebo je druhý a tak si právě ony úspěchy trošku přibarvuje, až to pak občas vypadá, že patří do oné již jednou zmiňované kasty úspěšných AKA bohatých osob. Realita však může být i diametrálně odlišná a člověk, alfa samec či samice sociálních sítí, mohou žít zcela obyčejný život. Toto byl však zcela extrémní příklad, ve kterém by se už nejednalo pouze o přibarvování, ale o prosté lži. Jenže lidé, jak známo, lžou…

Nicméně opustíme ony ideály úspěchu a necháme toho zmateného spílání na určitou dezorientaci okolo jejich světa. Nebudeme už pokračovat na, jak to tak zatím vypadá, negativní struně.

Vraťme se tedy k onomu jádru, o kterém, jak již bylo přislíbeno autorem, tu má být vedena delší rozprava. Úspěch je pozitivní a subjektivní věc.

Každá činnost, kterou započnete, pro vás de facto může skončit úspěchem. A to opravdu každá sebemenší aktivita. Úspěšně si můžete ostříhat nehty, úspěšně uvařit, úspěšně si vyčistit zuby. To byly opravdu takové ty fundamentální „úspěchy“, které ale skoro nikdo nevnímá a nikdo na nich nebazíruje. Úspěšně ale můžete dočíst dlouhou knihu, shlédnout film, dohrát počítačovou hru, vyhrát karetní hru, napsat test (jakkoliv obtížný). Takové úspěchy už vám zcela jistě mohou zabrat určitý čas, ale opět jde o ten druh úspěchů, který nikdo neregistruje, navíc to byly i spíše úspěšně zakončené volnočasové aktivity, od kterých všichni spíše očekáváme odreagování. Úspěchy to nicméně všechno zcela jistě byly.

Subjektivita. V minulém odstavci tu byl vyjmenován pouze mikroskopický zlomek všemožných úspěchů. Cítí-li se však člověk pod psa a zdá-li se mu, že se mu pranic nedaří, dá se zcela jistě právě těmito „nanoúspěchy“ začít a odrazit se od nich k těm větším a zvučnějším. Něco jako taková malá, osobní terapie úspěchem.

Když to vezmeme opravdu od podlahy, tak bychom mohli tvrdit, že každý další prožitý rok je úspěch, neb život je přeci boj, jak občas je někde slyšet. Tak proč nevzít prožité roky jako pomyslné medaile za zásluhy v této vleklé válce. Pokud by vám ta poměrně malá čísla nestačila, třeba je vám třicet, nebo čtyřicet a zdá se vám to málo, pak vynásobte svůj věk v letech třemi sty šedesáti pěti a dostanete se nad deset tisíc dní. To by pak už vaší megalomanskou dušičku mělo trošku obměkčit. Ano, i každý prožitý den je úspěchem, jelikož, co tě nezabije, to tě jen posílí, kdysi pravil neznámý prorok.

Nyní by ale asi už bylo záhodno zmínit i nějaké ty obecně hodnotnější úspěchy, jako například úspěšně absolvovat školu, zvládnout zkoušky na řidičské oprávnění, založit rodinu, zasadit strom, postavit dům, vychovat děti atd. atd. Takovéto úspěchy jsou řekněme otevřeny široké veřejnosti a každý se o ně může pokusit. Veřejností jsou pak vnímány a hodnoceny, nejčastěji, přijde-li na ně řeč, uznalým pokýváním hlavou a pronesením známého klišé. Na úspěšné zvládnutí právě zmíněných „aktivit“ navíc potřebujete mnohdy i roky a vrátíme-li se k tezi, že život je boj, úspěchy z oněch „aktivit“ vyniknout ještě v lepším světle.

Další, speciální kategorie pro vyvolené či extra nadané jsou úspěchy typu zisk zlaté medaile z olympijských her, vynález dynamitu či jiný průlomový objev, let do vesmíru, zisk poháru atd. atd. Takovéto širokou veřejností obdivované úspěchy sklízí už jen zlomek obyvatel této planety. Z velké většiny je onen obdiv také naprosto oprávněný, neb je za ním spoustu dřiny, odříkání a hádejte čeho ještě,… je za ním i spoustu menším úspěchů.

Úspěchy se totiž mají tendenci nabalovat a shlukovat, dalo by se skoro až tvrdit, že jsou to takové abstraktní, společenské entity. Jakmile se začnou shlukovat a docílí určitého počtu, mají i tendenci růst a to nejen co do počtu, ale i na významu a jistém uznání.

Začnete-li si uvědomovat i ty své nejmenší úspěchy a mít z nich radost, brzy budete spokojenější a úspěšnější než jste si prve třeba mysleli. Je však třeba začít od píky a nenechat se odradit či demoralizovat oněmi reklamami o úspěšných podnikatelích a manažerech, u kterých vlastně nikdo ani neví, v čem jsou tak moc úspěšní, potažmo jak oněch úspěchů dosáhli.

Celý tento blábol článek by šel zcela jistě zakončit salvou několika šťavnatých klišé, já vás jich však ušetřím a poradím vám jen, ať jste ve své úspěšnosti tak trochu i sobci. Abych pak tak trošku upraveně parafrázoval slova jednoho světoznámého astronauta, to co je pro ostatní jen nepatrný krůček, může pro vás být obrovský skok.

Dál už asi nic dodávat nebudu, pouze si tu sám pro sebe zkonstatuji fakt, že jsem úspěšně dopsal další článek. Je to pro vás bezvýznamný úspěch? Pro mě tedy ne. Pěkně jsem si i zafilosofoval a mám z toho dobrý pocit. A to je přeci pozitivní. Čau!

                                                                      THE END

Autor: Tomáš Vacek | pondělí 16.5.2016 17:07 | karma článku: 9,33 | přečteno: 248x
  • Další články autora

Tomáš Vacek

Trojitý agent za doby Československého carského státu (epilog)

Finální rozuzlení celé, dlouho plánované partyzánské operace a zároveň nahlédnutí do historie a do původu Trojitého agenta, Archanděla Gabriela.

13.12.2021 v 16:50 | Karma: 4,43 | Přečteno: 86x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Trojitý agent za doby Československého carského státu (6. část)

Bitva o Bratislavu skončila. Odboj zvítězil. Ne však bez ztráty kytičky. Jeden z jičínských sprejerů padl, stejně tak jako Archanděl Gabriel. Jak se nyní bude celá situace dále vyvíjet ve slovenském hlavním městě? Co na to car?

6.12.2021 v 17:14 | Karma: 5,54 | Přečteno: 112x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Trojitý agent za doby Československého carského státu (5. část)

1.listopad 2089. V Československém carském státu se schyluje k nevyhnutelnému, ke střetu mezi odbojáři a carovými černými vránami. Na kolizní dráze je Bratislava a v odboji jsou nám známí sprejeři z Jičína. Kdo zvítězí?

29.11.2021 v 17:01 | Karma: 6,31 | Přečteno: 108x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Trojitý agent za doby Československého carského státu (4. část)

Ocitáme se opět v roce 2089 téměř v předvečer blížící se velké bitvy o svobodu českého a slovenského lidu. V předvečer bitvy o Bratislavu a jak se na ní připravovaly obě strany. Car i Odboj.

22.11.2021 v 17:57 | Karma: 6,04 | Přečteno: 118x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Trojitý agent za doby Československého carského státu (3. část)

Ve třetí části příběhu se podíváme na stav odboje v Československém carském státu po masakru na Štrbském plese, kdy na scénu jako tajný Zoro mstitel poprvé vstoupí i tajuplná postava Jokera.

15.11.2021 v 16:55 | Karma: 6,82 | Přečteno: 120x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Trojitý agent za doby Československého carského státu (2. část)

Jakékoliv despotické vládě se staví odboj tyranovi na odpor. V pokračování příběhu o Trojitém agentovi za doby Československého carského státu se podíváme na událost, jenž vešla v potaz jako masakr na Štrbském plese.

8.11.2021 v 16:58 | Karma: 7,74 | Přečteno: 276x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Trojitý agent za doby Československého carského státu (1. část)

Rok 2089 a těžce zkoušené Česko-Slovensko. Již několik let území dříve federativních republik vládne samozvaný car Ctirad, jehož drží u moci armáda očipovaných vojáků, černých vran, a několika elitních zabijáků, bílých vran.

1.11.2021 v 18:22 | Karma: 7,40 | Přečteno: 199x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Influenceři aneb ve víru emotikon a smajlíků

Vliv, vliv, vliv, každý ho alespoň trochu chce mít a někteří jsou na něm dokonce závislí. Tato závislost dala vzniknout i novému a hezkému, českému slovu - influencer, a právě jim se podíváme na zoubek. Nechte se neovlivnit.

17.3.2020 v 17:16 | Karma: 8,80 | Přečteno: 190x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Pohovor snů aneb jak se dostat do mezinárodní kočárkárny (3/3)

Jonáš, ex-učitel nyní na volné noze shání nové zaměstnání. V jeho hledáčku tak uvízla veliká, nadnárodní společnost na výrobu kočárků Daško s.r.o. se sídlem v Mladé Boleslavi. A tak začíná dlouhá a strastiplná cesta za zaměstnáním

3.9.2019 v 17:08 | Karma: 14,01 | Přečteno: 507x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Pohovor snů aneb jak se dostat do mezinárodní kočárkárny (2/3)

Jonáš, ex-učitel nyní na volné noze shání nové zaměstnání. V jeho hledáčku tak uvízla veliká, nadnárodní společnost na výrobu kočárků Daško s.r.o. se sídlem v Mladé Boleslavi. A tak začíná dlouhá a strastiplná cesta za zaměstnáním

27.8.2019 v 17:00 | Karma: 13,04 | Přečteno: 665x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Pohovor snů aneb jak se dostat do mezinárodní kočárkárny (1/3)

Jonáš, ex-učitel nyní na volné noze shání nové zaměstnání. V jeho hledáčku tak uvízla veliká, nadnárodní společnost na výrobu kočárků Daško s.r.o. se sídlem v Mladé Boleslavi. A tak začíná dlouhá a strastiplná cesta za zaměstnáním

21.8.2019 v 17:37 | Karma: 18,40 | Přečteno: 798x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Život v pražské zoo po setmění

Víte jak vypadá život v jedné z největších zoo v Evropě? Lidská noha by se tomuto místu měla raději vyhnout. Přesto se však jeden nezvaný host za brány zoo dostal. A ten humbuk, který jeho přítomnost vyvolala...

26.2.2019 v 16:00 | Karma: 8,69 | Přečteno: 358x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Země Živitelka aneb pečujme o náš vzácný modrozelený kamínek

Další ekologické zamyšlení nad působením člověka na naší vzácnou oázu uprostřed, zatím, pustého vesmíru. Je třeba si uvědomit, že téměř vše má původ na této planetě, včetně tohoto článku, kteý je na to také patřičně pyšný.

18.7.2018 v 15:46 | Karma: 8,22 | Přečteno: 213x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Smartphone zombies

Smartphone. Kdysi náš věrný služebník. Náhle náš skrytý otrokář. Především tedy mladší generace. Bláznivá filipika plná štěků na téma Smartsvěta a jeho úskalí a nástrah.

28.2.2018 v 18:20 | Karma: 16,86 | Přečteno: 330x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Poslání Vánočních vloček

Pohádka pro malé i velké o důvodu, proč si všichni přejeme míti bílé Vánoce. Co nebo kdo stojí za naší touhou vidět padat ony magické krystalky ledu bude možná v této kratičké pohádce zodpovězeno. Vzhůru na Severní pól!

18.12.2017 v 17:53 | Karma: 8,22 | Přečteno: 97x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Šílená honba šíleného vědce Mikronomuse za genem skromnosti

Lidská roztažnost se ani v době všezmenšovací nemění a tak je zapotřebí našeho šíleného vědce, aby přišel na to jak lidstvo naučit skromnosti. V cestě mu přitom budou stát nejen mravenci Harry a Márv, ale i sama mravenčí královna.

29.8.2017 v 13:34 | Karma: 8,30 | Přečteno: 167x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

(Ne)sociální sítě

Žijeme v moderní době, kde moc lajku a smajlíků začíná nabírat na síle. Kdo není v online sféře jako by pomalu nebyl... Další patos na téma zlo jménem sociální sítě (s pár experimenty a Quasimodem uvnitř).

8.2.2017 v 16:51 | Karma: 14,00 | Přečteno: 285x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Veleprd a Tichý filozof aneb podstata lidského pšouku

Hospodská konfrontace dvou absolutně odlišných myšlenkových směrů. Kecy, prdy a hospodské řeči okořeněné až téměř akční scénou z hospodských toalet. Co je tedy podstata lidského pšouku?

19.10.2016 v 15:29 | Karma: 13,86 | Přečteno: 439x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Z deníčku marného učitele (3/3)

Takový klasický den z pedagogické praxe, okořeněný inspekcí a mnohým dalším. Rychle to sem naházet, než si Andrej rozmyslí to přidání na platech učitelů...

19.8.2016 v 17:14 | Karma: 16,41 | Přečteno: 410x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Vacek

Z deníčku marného učitele (2/3)

Takový klasický den z pedagogické praxe, okořeněný inspekcí a mnohým dalším. Rychle to sem naházet, než si Andrej rozmyslí to přidání na platech učitelů...

17.8.2016 v 16:40 | Karma: 18,49 | Přečteno: 626x | Diskuse| Poezie a próza
  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 288x
Student, lenoch, snílek, samotář... a samozřejmě také člověk, a celkem mlčenlivý člověk. Až se sám divím, že jsem se dokopal a založil si blog...