Sněhová kalamita Vánočního mužíčka, lék na krásné Vánoce

16. 12. 2015 16:26:59
Vánoční mužíček už pojednou opět kuje pikle a na severním pólu, s celým svým ansámblem skřítků, vymýšlí, jak všem lidem vymalovat na tváři úsměv. Výsledné řešení je pak drastické ale i kouzelné. Spoiler: Pomohou mu v tom i draci.

Na planetě Zemi, jindy modrozelené, nyní však bílé jako kokoska, se blížil čas Vánoc. Po celá staletí byla tato doba lidmi slavena a oslavována a těšili se na ní jak malí a mladí tak i staří ba i ti nejstarší, kteří už byli mnohdy také malí. Bylo tomu tak po celých dlouhých dva tisíce let. Pak ale jako když do všech lidí, a hlavně do jejich myslí, nějaký propuštěný a zhrzený, vánoční skřítek sabotér přičaroval mrzutost, která se spustí o první adventní neděli. Všichni lidé, ať už jsou po celý rok hodní nebo zlí, přátelští či nepřátelští, všichni, jako když luskne prsty, začnou najednou být nervózní až mrzutí.

„Už zase ty Vánoce...“

„To zas budu muset trčet doma a nebudu moci pracovat...“

„Jé to zase budeme muset všechny příbuzné pozvat na večeři... jéje...“

„Kde zase seženu toho kapra a stromek?... A kdo ten stromek zase nazdobí?... A kdo zase bude péct cukroví?“

A přitom je to tak jednoduché. Zůstat doma, nebo kdekoliv, kde je člověku příjemně a prostě užívat a nasávat skořicí a cukrovím načichlou vánoční atmosféru, tak jako naše babičky a dědové před námi.

Celé toto morousnictví asi nejvíce tíží Vánočního mužíčka, který se před oněmi dvěma tisíci lety upsal králům všech tehdejších království, že každý konec roku připraví lidem pohodovou a přátelskou atmosféru plnou radosti a splněných přání. On i jeho armáda Vánočních skřítku se během posledních několika let marně snažili vykřesat alespoň malou vánoční jiskřičku v každém z nás. Lidé holt vlivem uspěchané doby neměli na kouzla, kterými je Santa Klaus, Ježíšek, či Vánoční leprikón, což jsou všechno přezdívky Vánočního mužíčka, čas a raději se lopotili a dřeli a spěchali.

Vánoční mužíček však ve své severské skrýši, kam ani mocné globální oteplování nedosáhne, každý rok nelenil a snažil se lidi přimět o Vánocích odpočívat, jíst cukroví a zpívat koledy. Některý rok se mu to dařilo lépe jiný méně. Poslední léta však mužíčkova kouzla přestala zabírat i na menší děti, které pravděpodobně byly nakaženy dospěláky.

„Tak a dost! Tyto Vánoce přivedu vánoční pohodu do každého domu a na Štědrý den rozzářím každičkou tvář.“, bouchl Vánoční mužíček do stolu při jedné tradiční páteční schůzi s vrchními skřítky odboráři.

Přemýšlelo se tedy co udělat.

„Já vím! Já vím! Co takhle se nabourat na Štědrý den do všech rádiových stanic a pustit nějakou hypnotickou koledu. To by zabralo!“

„To asi jo, Ralfíku, ale my přeci nechceme lidi hypnotizovat! Navíc to musí být něco, co bude trvat po celý Advent...“

„Tak se tam budeme nabourávat už-“

„Né Ralfíku, žádné dlouhodobé hypnotizování koledami nebude. Ty jsi snad už dočista zapomněl, jak to dopadlo loni na Valentýna, když se o něco podobného pokusil Amor. Žádná hypnóza!“

„Co takhle začít dávat lidem dárky každou adventní neděli, abychom je navnadili na ten velký Štědrý den.“

„To už je lepší nápad Toníku, ale pořád to není ono. Spoustu lidí zdobí svůj stromeček až těsně před Štědrým dnem a tak bychom neměli ty dárky kam dávat. Navíc musíme myslet taky na naše létající soby a na to kolik by toho museli nalétat. Co by tomu asi řekli oni. Vsadím se, že by nebyli nadšení...“

„Tak letos a ještě po další dva roky nebudeme dávat dárky vůbec, lidem se začne stýskat a pak ten třetí rok zase začneme. A my si mezitím budeme moct vzít delší dovolenou!“

„Toníku, o tom jsem mnohokráte uvažoval i já, ale obávám se, že by se lidem po Vánocích stýskat nezačalo a většina by to přivítala s otevřenou náručí. Navíc bychom ztratili i naše poslední věrné vánoční nadšence a to nechci riskovat. Takže tento nápad také ne.“

„Co takhle vyvolat nějakou přírodní katastrofu, která by lidi odřízla od elektřiny a donutila je zůstat doma. Třeba nějaká pořádná sněhová kalamita.“

„Rarášku, kam ty na ty svoje nápady chodíš. To je přesně to, co potřebujeme. Dobrý nápad. Musíme na něm ale zapracovat. Nikomu se nesmí nic stát, ani jedna oděrka nebo zvýšená teplota. Ta sněhová vánice je také velmi dobrá myšlenka... Hmmmmm... Museli bychom oprášit Arktická i Antarktická, kouzelná, sněhová děla... Hmmmmm... Ale to nějak půjde a vymyslíme to. Máme na to přeci jen ještě asi měsíc. Pak začne Advent a to už bych byl rád, aby se lidičky zase smáli a veselili. Takže všichni honem do práce a musíme vyladit všechny detaily, aby nám to vše klaplo, tak jak má!“, a Vánoční mužíček bouchl podruhé do stolu, až to některým skřítků shodilo jejich zelené čepičky s bambulkou.

A tak se na severním pólu přemýšlelo i dumalo. Několik skřítků bylo vysláno na jižní pól, aby tam zprovoznili Antarktické, kouzelné, sněhové dělo a několik jich pracovalo na úpravách na tom Arktickém. Vánoční mužíček mezitím přemýšlel jak to všechno správně načasovat a vyladit.

Dny plynuly jako voda a náhle tu byla další, tradiční páteční porada se skřítky předáky, poslední před začátkem adventního čtyř-nedělí.

„Tak je mi nakonec velikým potěšením, co vám, moji milí skřítkové, mohu sdělit, že vše je připraveno. Dnes večer vás chci také všechny srdečně pozvat na slavnostní zapnutí našich obrovitých sněžných děl, která už s předstihem budou kumulovat sněžné mraky, aby nám to na tu první adventní neděli pěkně vyšlo. Také bych chtěl poděkovat zástupkyni víl zpěvniček, že pro nás nazpívali kouzelnou a omamnou koledu, kterou postíme v rádiu a která donutí všechny lidičky strávit tu první adventní neděli doma se svými rodinami. Takže ano Ralfíku, nakonec přeci jen na takové menší zhypnotizování dojde. Poté, co všichni lidé budou doma, nastavíme sněžná děla na maximální výkon a zapneme polární větráky, aby nám ty mraky pěkně rozehnaly do všech světových stran a koutů. Druhý den ráno pak bude všude kalamita a lidé nebudou moci do svých prací, ale budou muset být doma. A v ten moment nastane pro nás ten nejtěžší čas. Moment, ve kterém se bude lámat chleba. Dokážete si asi představit, co udělá kalamita s už tak velmi nerudnými lidmi. No úplně je zprudí! Nebudou moci do práce, nebudou moci do hospody, nebudou moci na nákup. Takže jim budeme muset trošku nenápadně pomoci. Tedy ne s tou hospodou, já tě vidím Pivínku, ty bys určitě rád za lidi chodil do hospody, ale ne! My budeme pomáhat jen s tím nejdůležitějším. Jako například s nákupy potravin. Skřítci přemísťovači jsou už nyní v plné pohotovosti. Dále pak nesmí být lidem zima. K tomu se musím pochlubit, že se mi podařilo přemluvit draky, kteří žijí v sopkách, aby při dlouhodobém výpadku elektrického proudu a lidské práce udržely teplárny v plném provozu. Pro ty, co topí dřívím, tu budou znovu speciální regimenty skřítků přemisťovačů. Takže lidé budou mít jídlo, budou mít teplo a sami sebe, klid a krásný bílý sníh všude okolo. Rád bych ještě také poprosil víly zpěvničky, aby alespoň po dobu prvního týdne byly ve zpěvní pohotovosti, a kdyby se náhodou nějací morousové či kakabusi přeci jen snažili za každou cenu dostat do svého zaměstnání nebo pracovat z domova, tak aby je zahnaly zpěvem ke svým dětem, ke krbům, rodinným stolům či prostě jen do postele. Má přeci jen ještě někdo nějakou otázku nebo připomínku? Je něco někomu nejasné? Máte poslední šanci.“, zakončil svůj dlouhý monolog Vánoční mužíček.

Protože se po celé poradní síni rozhostilo ticho, že byste slyšeli vločky dopadat, poslední páteční schůze před Adventem byla ukončena. Všichni skřítci, víly, sobi, kouzelné hůlky i sám Vánoční mužíček se rozešli, aby s napětím očekávali příchod první, adventní neděle.

Sobota nic zajímavého nepřinesla, o menší rozruch na severním pólu se tak postarala pouze zaseknutá řadicí páka u vánočních saní, na jejíž opravě muselo pracovat hned deset skřítků.

Všude ve světě však už zněly kouzelné rytmy a melodie polárních víl zpěvniček, které mámily svými tóny všechny lidičky do svých domů.

Hodiny se už nemilosrdně blížily půlnoci a téměř všichni lidé už byli v teple svých domovů, dokonce i řidiči nočních tramvají a autobusů zaparkovaly své vozy, aby se nic netušíce uchýlili do svých příbytků k rozžhaveným krbům, či tělesům ústředního topení.

Padampam pšššššššššš!!!

Kouzelný signál zazněl přesně o půlnoci mezi sobotou a první adventní nedělí. Všechna sněžná děla a polární větráky okamžitě přepnuly na maximální výkon a velká mračna bílá jako mléko a načechraná jako tisíce peřin na sobě se valila ze severního i jižního pólu.

Nejdříve mraky mířily do velikých měst pak do menších a pak i na malé vesničky.

Ihned v závěsu za nimi letěli kouzelní sobi, kteří měli za úkol dostat do tepla každou živou bytost, která se do půlnoci nestihla schovat. Většinou zachraňovali zatoulané psy a kočky, které vraceli svým páníčkům, tu a tam se ale museli postarat i o odvážné slepice, kachny či labutě na nočních procházkách a v jednom případě i o strakatou krávu. Člověka však nikde venku neviděli a dokonce, i když se dívali do různých nočních podniků a barů, tak tam také nenalezli ani živáčka. Ulice, továrny, bary to vše bylo úplně liduprázdné.

Dokážete si pak představit, kolik rozzlobených lidí se bude chtít ráno probít skrze závěje sněhu do práce, do hospody, do obchodu, či všelikam jinam? Vánoční mužíček ano, a proto vyslal hned o té samé půlnoci, hned za soby záchranáři první vlnu vánočních skřítků s kouzelným adventním cukrovím k snídani a čokoládovým adventním kalendářem. Do oněch cukrovinek přidali, severští mistři kuchaři speciální ingredience: kondenzovanou pohodu a několik špetek extra sladkého cukru dětské radosti. A pokud by ani tyto kulinářské zázraky nezabraly, v proutěném košíčku s nimi bylo zasíláno i první adventní přání a malý adventní věneček s vonnými svíčkami, snad ani nemusíme dodávat, že kouzelné vonějícími.

Vše šlo podle plánu a jako na drátkách. Bílé oblaky vytrvale zasypávaly Zemi sněhovými vločkami všech možných tvarů.

Když se po několika hodinách tvrdé práce i Sluníčko začalo probouzet z té netradiční a hektické noci uvidělo nevídanou podívanou. Všude bílo, střechy, silnice, pole i lesy, všude bylo bílo. Normálně by Slunce navátý sníh roztálo, protože však tentokrát mělo tajnou úmluvu s Vánočním mužíčkem, zatápělo pouze tak aby nemrzlo jako v mrazáku, ale aby sníh zůstal pěkně čerstvý a sypký.

Brzy se začali probouzet i první lidé. Ti jen co vykoukli ven, už obraceli oči v sloup a bědovali a nadávali až hanba. Mnohé nízké domy byly dokonce tak zasypány, že jim koukala pouze střecha. Protože však byla neděle, skoro nikdo nepotřeboval do práce a tak pocity zmaru a strachu z přírodní pohromy pomalu ale jistě střídaly pocity smířlivosti. A když se několik odvážlivců odhodlalo otevřít dveře, tak v závěji našli velmi milé překvapení v podobě adventního dárkového košíčku. Zpráva o adventních košíčcích se brzy rozšířila jako lavina a netrvalo dlouho a v každém domu, či pokoji si lidé pochutnávali na kouzelném cukroví. V tu ránu se to ráno přestali mračit či kabonit dočista všichni, dokonce i ti největší morousové, vrcholoví manažeři a revizoři si prostě užívali tu bílou podívanou, báječné cukroví a tu a tam ranní adventní muziku.

V ten moment Vánoční mužíček usoudil, že je načase znovu nahodit sněžná děla, která měla po perné noci na chvilku pauzu. Cílová meta pro výšku sněhové pokrývky byla tři metry, ale v místech, kde by sníh dělal neplechu, byla hranice snížena na dva metry.

Když pak tedy znovu začalo sněžit, nikdo se nemračil, nikdo nenadával, že zase sakra padá, ale všichni se jen tak usmívali a kochali tou krásnou podívanou, kterou vykouzlilo Sluníčko a sněhové vločky.

Neděle však tímto stylem utekla jako voda a už tu bylo pondělí, den práce, tedy první skutečně těžký test neotřelé taktiky Vánočního mužíčka.

Co se však nestalo?

Šestá hodina ranní a všichni lidé spí.

Sedmá hodina ranní a všichni lidé spokojeně spí.

Osma hodina ranní, někteří pilní studenti a svědomití pracovníci se ze zvyku probouzí, nespěchají však, jen se tak koukají ven z oken na bílou nadílku či se pomalu šourají do kuchyní na snídani.

Devátá hodina ranní. To už se začíná probouzet i zbytek lidstva. Najednou nikdo nespěchá do práce, do školy, na nákupy, prostě nikam. Když se pak Vánoční mužíček koukal svým kouzelným super-dalekohledem lidem do domácností, byl doslova v šoku. Úsměvy od ucha k uchu, bodrá nálada a všeobecné veselí, to je to, co viděl. Celé rodiny se bavily a smály a užívali si chvil, kdy mohou být spolu.

Dříve či později však každé rodině a jejímu vrchnímu kuchaři či kuchařce došlo, že bude muset dojít na nákup, aby bylo co k obědu. Když však tito kuchaři či kuchařky, kteří jsou většinou i hlavní zásobovači hrdinně otevřeli dveře, spadly jim do klína plné nákupní tašky se vším potřebným, k uvaření oběda. Nemyslete si však, že to byly potraviny jen tak na nějakou šlichtu. Každý skřítek přemisťovač byl neustále v pohotovosti pro tu svou danou oblast a sháněl a přemisťoval vše, co svým lidem na očích viděl.

I tento nápad a taktika tak běžela na jedničku s hvězdičkou. Nebo snad se sněhovou vločkou?

To samé se dělo, když lidem začaly byť jen trošičku chladnout palce na nohách. V tu ránu tu byla zásoba voňavého dříví, či vánočné stylizovaných peletek či briketek. A pro ty, kteří netopí v krbu, tu byli draci, kteří se přesunuli do tepláren a aby se tam nenudily, víly jim občas chodily zazpívat a mistři kuchaři jim denně pekli adventní cukroví velikosti aut nebo dokonce autobusů. Takže i draci si tak spokojeně fajrovali.

A tak to šlo dál a dál a dál. Tu chvilku sněžilo, tu chvilku svítilo Sluníčku, tu obojí. Co se však k radosti Vánočního mužíčka neměnilo, byla skvělá nálada všech lidiček.

Děti si po čase našly cesty střešními okny ven, aby mohly stavět sněhuláky a sáňkovat a bobovat a koulovat se. Jejich rodiče, či prarodiče si po čase také našli cestu jak jeden druhého navštívit. Ti mladí většinou šli střešními okny, kdežto ti starší poprosily ty mladší, aby jim k nim udělali sněžný tunel. Hrabání tunelu pak byla veliká zábava a událost pro celé okolí a znovu zejména děti si při ní užily spoustu radosti. A když byly šťastné děti, byli spokojení i jejich rodiče. Brzy tedy místo normálních ulic existovala hustá síť sněžných tunelů, která však z ptačí perspektivy nebyla vidět. Tuto lidskou snahu dokonce jednoho dne ocenil i Vánoční mužíček a poprosil skřítky osvětlovače, aby nainstalovaly do těchto tunelů kouzelné duhové lampičky.

Že by ale nějací lumpové tyto tunely zneužily a vydali se do práce, či hospody. Nebo dokonce do školy! To se k obrovské radosti Vánočního mužíčka naštěstí nikde na světě nestalo.

Dny utíkaly a už tu byla další adventní neděle, na které znovu nechybělo adventní cukroví k snídani. A co myslíte, zamíchali tam znovu severští mistři kuchaři kondenzovanou pohodu nebo cukr dětské radosti. Ale kdepak, nebylo toho zapotřebí. Všichni lidičky měli radosti a pohody akorát pro krásné užití Adventu a celých vánočních svátků.

A trvalo to skutečně chviličku, kdybyste se zeptali někde v tunelu náhodného kolemjdoucího, a byly tu Vánoce a Štědrý den.

Tou dobou však už byly obrovské, severské, vánoční sklady plné dárků a vše už čekalo jen a jen na Štědrý večer.

A ten, jak se v jedné známé vánoční koledě zpívá, skutečně nastal a všichni vánoční sobi i sám Vánoční mužíček se vydali na svou misi.

Protože však tyto Vánoce Vánoční mužíček utratil velikou část svého vánočního rozpočtu na speciální výplaty svým stálým zaměstnancům (sobům, skřítkům a vílám) i novým zaměstnancům (drakům) zbylo mu tak akorát na pořízení či zhotovení dvou kouzelných dárku na každého človíčka.

A co myslíte, byli lidé zklamaní? Byli naštvaní?

Ne, nebyli.

Většina na dárky skrze tu kouzelnou atmosféru dočista zapomněla a tak je dárky, i když tedy v uvozovkách pouze dva, o to více překvapily a potěšily.

Vánočnímu mužíčkovi se pak v očích vyrojilo i několik krůpějí slz poté co viděl, že většina lidí z bohatších rodin, nese hned druhý den vánoční, své ještě stále zabalené dárky do dětských domovů, domovů pro seniory či do nemocnic, aby udělaly ještě větší radost než by udělaly jim.

A pokud si myslíte, že je to hloupost, že přece dárek, který dostane jeden človíček, nemůže tak dosti potěšit jiného, tak jste na omylu. Dárky od Vánočního mužíčka jsou, jak už přeci víme kouzelné a v krabičce či krabici se vždy objeví to, co si přeje ta osoba, která onen dárek otevírá.

Vánoční mužíček a jeho šílený plán tedy pojednou zase zabodovaly a lidé na celém světě si užili ty nejlepší Vánoce za dlouhá léta. Ba co víc, znovu se naučily, co je o vánocích a Adventu to nejdůležitější. Radost, klid, veselí a rodinná pohoda.

THE END

Autor: Tomáš Vacek | středa 16.12.2015 16:26 | karma článku: 8.01 | přečteno: 181x

Další články blogera

Tomáš Vacek

Trojitý agent za doby Československého carského státu (epilog)

Finální rozuzlení celé, dlouho plánované partyzánské operace a zároveň nahlédnutí do historie a do původu Trojitého agenta, Archanděla Gabriela.

13.12.2021 v 16:50 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 86 | Diskuse

Tomáš Vacek

Trojitý agent za doby Československého carského státu (6. část)

Bitva o Bratislavu skončila. Odboj zvítězil. Ne však bez ztráty kytičky. Jeden z jičínských sprejerů padl, stejně tak jako Archanděl Gabriel. Jak se nyní bude celá situace dále vyvíjet ve slovenském hlavním městě? Co na to car?

6.12.2021 v 17:14 | Karma článku: 5.54 | Přečteno: 112 | Diskuse

Tomáš Vacek

Trojitý agent za doby Československého carského státu (5. část)

1.listopad 2089. V Československém carském státu se schyluje k nevyhnutelnému, ke střetu mezi odbojáři a carovými černými vránami. Na kolizní dráze je Bratislava a v odboji jsou nám známí sprejeři z Jičína. Kdo zvítězí?

29.11.2021 v 17:01 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 108 | Diskuse

Tomáš Vacek

Trojitý agent za doby Československého carského státu (4. část)

Ocitáme se opět v roce 2089 téměř v předvečer blížící se velké bitvy o svobodu českého a slovenského lidu. V předvečer bitvy o Bratislavu a jak se na ní připravovaly obě strany. Car i Odboj.

22.11.2021 v 17:57 | Karma článku: 6.04 | Přečteno: 118 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 9.82 | Přečteno: 155 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.90 | Přečteno: 157 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.51 | Přečteno: 208 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 200 | Diskuse
Počet článků 70 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 288
Student, lenoch, snílek, samotář... a samozřejmě také člověk, a celkem mlčenlivý člověk. Až se sám divím, že jsem se dokopal a založil si blog...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...